GULAI AYAM LEMAK CILI API

BAHAN - BAHAN

1/2 ekor ayam - potong
 6 10 ulas bawang merah 
10 biji cili api merah
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 - 3 batang serai - di memar
2 keping asam keping
1 1/2 sudu kecil serbuk kunyit 
garam ,
gula

 CARA - CARA

 1. Kisar halus bawang merah dan cili api.
 2. Masukkan santan pekat, bahan yang di kisar, serbuk kunyit dan air ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
 3. Tambah asam keping, serai dan ayam. Masak sehingga ayam empuk. 
 4. Masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa.
 5. Didihkan sebentar dan tutup api.


 * gulai ini lebih sedap jika kuah santannya tidak terlalu pekat santannya. 

 * jumlah cili api bergantung kepada kepedasan yang di sukai.

 * serbuk kunyit boleh di ganti dengan kunyit hidup.

Comments

Popular Posts