HOMEMADE SUSU PEKAT MANIS

BAHAN - BAHAN (1)

1 cawan susu tepung 
3/4 cawan gula
4 sudub mentega 
1/3 cawan air panas

 CARA - CARA
1. Masukkan susu, gula dan mentega ke dalam pengisar.
2. Tuangkan air panas ke dalam pengisar. Kisar sehingga pekat.

* Jikalau bahan - bahan itu tidak tercampur rata, tambah sedikit air panas untuk menjadikan pes itu           berkrim seperti susu yang di beli.
* adunan ini tidak perlu di didihkan.

BAHAN - BAHAN (2)

 3/4 cawan gula pasir
 1/2 cawan air
 1 cawan + 2 sudub susu tepung 

CARA - CARA
1. Campur kesemuanya di dalam periuk.
2. Didihkan sehingga mendidih dan pekat

* guna api yang kecil supaya tidak hangit dan
* mesti dikacau berterusan.

*kedua - dua resepi bersamaan dengan 1 tin susu pekat manis.

Comments

Popular Posts