KARI AYAM TIMUR TENGAH

BAHAN - BAHAN

 1 ekor ayam - cuci dan potong kepada 12 bahagian 
 3 sudub minyak masak 
 4 biji bawang besar - dihiris halus 
 2 ulas bawang putih - dikisar 
 4 biji bunga cengkih
 3 biji buah pelaga
 1 batang kulit kayu manis
 1 biji bunga lawang 
 3 sudu besar serbuk kari daging + sedikit air 
 4 biji tomato masak ranum - cincang halus
 3 biji lada hijau - cincang halus
 garam 

 CARA - CARA

 1. Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang besar sehingga layu.
 2. Masukkan bawang putih. Tumis hingga kekuningan dan masukkan rempah campak ( kayu manis,           lawang, pelaga dan cengkih ).
 3. Masukkan pes serbuk kari. Tumis sehingga garing.
 4. Masukkan buah tomato dan cili hijau.
 5. Masukkan ayam.
 6. Tutup periuk sebentar dan masukkan garam dan air. Masak sehingga ayam empuk.
 7. Tambah sedikit gula dan garam secukup rasa. Renih sehingga mendidih.
 8. Siap untuk dihidangkan.

Comments

Popular Posts