Ikan Cencaru Sumbat

Bahan-bahan

3-4 ekor ikan cencaru
sedikit garam
3-4 biji cili merah/ 6 biji cili api
6 ulas bawang merah
1/2 suduk serbuk kunyit
garam , gula
1 cawan kelapa parut
jus limau nipis
beberapa tangkai daun kesum - dihiris halus

Cara-cara

1. Ikan disiang dengan membuang ekornya dan dibelah dibahagian belakangnya. Cuci bersih dan dilumur dengan sedikit garam. Ketepikan.
2. Tumbuk cili merah, bawang merah, garam dan serbuk kunyit.
3. Masukkan kelapa parut dan tumbuk sebentar (tidak sehingga lumat )
4. Letakkan didalam mangkuk dan masukkan jus limau nipis dan hirisan daun kesum. Campur rata.
5. Sumbatkan ke dalam belahan ikan tadi.
6. Goreng atau bakar ikan dengan dibungkus di dalam daun pisang atau aluminium foil sehingga masak.

Comments

Popular Posts