Kuah Lodeh

Bahan-bahan

3 ulas bawang putih - dihiris nipis
1 biji bawang besar - dihiris nipis
2-3 biji lada merah - dibuang biji dan potong nipis
8-10 batang kacang panjang - dipotong 1 inci panjang
1/4 biji kobis bulat - dihiris kecil
1-2 biji lobak merah - dihiris nipis
1 cekak suun - direndam sehingga lembut
1-2 biji terung - dipotong kecil
2-3 sudub udang kering / ikan bilis
2-3 keping tauhu kering / basah
sedikit garam dan gula
1-2 sudut serbuk kunyit
santan

Cara-caranya

1. Masukkan kesemua bahan kecuali santan ke dalam periuk.
2. Masukkan santan cair sehingga menutupi bahan-bahan tadi dan sebanyak kuah yang dikehendaki.
3. Jerang sehingga sayuran empuk sambil dikacau supaya santan tidak pecah minyak.
4. Masukkan santan pekat. Jerang sehingga kuah mendidih.

* banyak santan bergantung kepada berapa banyak kuah yang dikehendaki dan berapa pekat kuahnya. (lebih kurang 1 liter santan kotak dibahagi dijadikan santan cair dan santan pekat)

* hidang lodeh dengan kuah kacang, sambal ikan bilis atau sambal sotong kering, nasi impit, serunding kelapa dan rendang.

* kalau guna tauhu basah... ia hendaklah di potong dadu dan digoreng dahulu sebelum di masak bersama sayuran lain.
jika guna tauhu kering... ia perlu direndam dahulu sehingga lembut.


Comments

Popular Posts