ROTI CAIR ( YEMENI PANCAKE )


BAHAN - BAHAN

 2 cawan tepung gandum 
1-2 biji telur 
2 1/2 - 2 3/4 cawan air
 1/2 sudu kecil garam
 marjerin

CARA - CARA

 1. Masukkan tepung gandum ke dalam sebuah mangkuk.
 2. Campurkan garam ke dalam air. Curahkan ke dalam tepung sedikit-sedikit sehingga mendapat bancuhan seperti membuat kuih dadar. Kacau sehingga sebati dan tidak berketul-ketul.
 3. Masukkan telur yang telah dipukul dahulu kedalam bancuhan tepung tadi.
 4. Perap selama 30 minit.
 5. Panaskan kuali leper. Griskan permukaan kuali dengan sedikit marjerin.
 6. Masukkan 1-2 senduk ( bergantung kepada besar senduk dan besar diameter kuali ) bancuhan tepung dan ratakan dengan senduk supaya menjadi tipis.
 7. Apabila permukaan roti cair kering dan masak, sapu rata sedikit marjerin diatas permukaannya dan disekelilingnya. Terbalikkan roti dan sapu rata juga permukaannya dengan marjerin.
 8. Goreng sehingga permukaannya berwarna keemasan dan keluarkan dari kuali.

 *
Ketebalan roti bergantung kepada berapa banyak bancuhan tepung yang dicurahkan ke dalam kuali .

Jika mahu lebih gebu...boleh ditambah sedikit serbuk penaik (1/4 -1/2 sudut  kecil ).
Boleh ditambah segenggan nasi sejuk yang telah dikisar kedalam bancuhan roti cair untuk medapat roti yang lebih gebu.
Untuk lebih pantas - masukkan semua bahan-bahan kecuali marjerin kedalam blender dan blend sehingga bercampur rata.

Comments

Popular Posts