Bubur Merah Bubur Putih

Bahan-bahannya

1/2 cawan beras pulut - dicuci dan ditoskan )
2 cawan santan cair
1/2 sudut garam
1 helai daun pandan - disiat-siat dan diikat
1/2 cawan santan pekat
1/4- 1/2 cawan gula merah - dimasak bersama air dan ditapis.
sedikit air

Cara-caranya

1. Masukkan pulut, santan cair, garam dan daun pandan kedalam periuk. Masak beras pulut sehingga menjadi bubur ( tambah air jika perlu ).
2. Tuang santan pekat . Masak lagi sehingga mendidih.
3. Bahagikan bubur kepada dua bahagian. Satu bahagian dituang kedalam sebuah mangkuk dan dibiarkan putih.
4. Bahagian bubur yang didalam periuk pula hendaklah ditambah air gula merah. Jerang diatas dapur kembali sehingga bubur mendidih.
5. Letak bubur putih didalam mangkuk hidang dan letak bubur merah ditengah-tengah bubur putih.

Comments

Popular Posts