Kek Cawan Tapai Ubi

Bahan-bahan

3/4 cawan mentega
3/4 cawan gula kaster
1/2 cawan susu pekat manis
3 biji telur (B) / 2 biji (A)
1/2 suduk esen vanila
3/4 cawan tapai ubi - lecek dan buang urat
1 cawan tepung gandum
1 suduk serbuk penaik

Cara-caranya

1. Putar mentega dan susu pekat manis bersama gula kaster sehingga gula larut dan adunan berwarna pucat.
2. Masukkan telur sebiji-sebiji. Pukul sehingga gebu.
3. Masukkan esen vanila dan kacau rata.
4. Masukkan tapai ubi lecek. Gaul sebati.
5. Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik. Kaup-balik sehingga rata.
6. Tuang kedalam tin pembakar yang bergris dan ditaburi tepung.
7. Bakar pada suhu 165C selama 25 - 30 minit.

Comments

Popular Posts