Roti Pisang Marble

Bahan-bahan

1 cawan pisang lecek
1/4 cawan susu masam
1 suduk esen vanila
2 cawan tepung gandum
1 suduk soda bikarbonat
1 suduk serbuk penaik
3/4 cawan mentega
1/2 cawan gula kastor
2 biji telur
1/4 suduk garam halus
2 sudub serbuk koko
3 sudub air panas

Cara-caranya

1. Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat. Masukkan garam halus dan campur rata. Ketepikan.
2. Campur rata serbuk koko bersama air panas. Ketepikan.
3. Pukul mentega bersama gula kastor sehingga gula larut.
4. Masukkan telur sebiji - sebiji dan esen vanila, lalu pukul sehingga kembang.
5. Masukkan tepung dan kacau setakat adunan bercampur rata.
6. Ambil 1 cawan adunan. Tuang campuran koko- air panas ke dalamnya dan kacau sehingga rata.
7. Tuang adunan biasa kedalam tin pembakar yang telah digris dan ditaburi tepung.
8. Tuang pula adunan koko keatas adunan biasa samada di tengah sahaja atau ditompok-tompokkan diatas adunan biasa. Ambil pisau dan lorekkan supaya menjadi seperti marble.
9. Bakar pada suhu 175C selama 45-50 minit.

Comments

Popular Posts