Puding Kastad

Bahan-bahan

Puding :

1 cawan tepung kastad
5 cawan air
3 sudub gula pasir

Cara-caranya

1. Campur ketiga-tiga bahan di dalam periuk. Kacau sehingga bercampur rata dan tidak berketul-ketul.
2. Tenggek periuk di atas api dan masak sehingga kastad meletup-letup, menjadi pekat dan berkilat.
3. Masukkan buah-buahan cocktail dan gaul rata.
4. Tuang kedalam acuan atau bekas yang disukai. Sejukkan dan dinginkan di dalam peti sejuk.

Sos

1 tin buah-buahan dalam tin ( fruit cocktail ) - airnya sahaja
1 tin susu cair
1/2 cawan air
1 sudub tepung kastad
4 sudu penuh gula pasir
1 suduk esen vanila

Cara-caranya

1. Campur air dan tepung kastad. Kacau rata supaya tidak berketul.
2. Masukkan bahan-bahan lain kecuali esen vanila. Kacau rata dan masak sehingga gula larut dan sos naik wap sahaja.
3. Masukkan esen vanila.
4. Sejukkan dan dinginkan di dalam peti sejuk.

Comments

Popular Posts