Biskut Pasir Keladi

Bahan-bahan

1 cawan mentega
1 cawan gula kastor
2 biji telur merah
2 suduk esen vanila
1/2 cawan tepung jagung
3 - 3 1/2 cawan tepung gandum
pewarna ungu
perisa keladi

Cara-caranya

1. Pukul mentega bersama gula kastor sehingga kembang.
2. Masukkan telur merah satu persatu sehingga bercampur rata.
3. Tuang esen vanila dan kacau rata sehingga sebati.
4. Masukkan tepung jagung dan gaul rata.
5. Masukkan tepung gandum sedikit-sedikit sehingga mendapat doh yang tidak melekit di tangan.
6. Bahagi doh kepada dua bahagian - salah satu bahagian dititis beberapa titik pewarna ungu dan perisa keladi.
7. Bentuk kedua-dua bahagian doh menjadi seperti bentuk silinder. Lekatkan kedua-duanya memanjang dan golek-golekkan supaya melekat antara keduanya.
8. Hiris 1/4 inci tebal dan bakar pada suhu 160C selama 15 - 20 minit.

Comments

Popular Posts