Roti Koko

BAHAN - BAHAN

1/4 cawan serbuk koko
1/4 cawan gula pasir
1/2 suduk garam halus
1 cawan susu segar suam
3 sudub mentega
1/4 cawan air suam
3 1/2 cawan tepung gandum
1 paket yis segera

CARA - CARA


1)  Masukkan 2 cawan tepung gandum, yis segera, serbuk koko, dan gula pasir kedalam mangkuk mixer.
2)  Tuang susu segar suam dan air suam ke dalam tepung dan gaul rata.
3)  Masukkan mentega dan garam halus sambil doh diuli.
4)  Masukkan tepung secara sedikit - sedikit sehingga mendapat doh yang tidak melekit di tangan. Uli doh sehingga elastik.
5)  Perap doh di dalam bekas yang besar dan yang telah digris sehingga naik 2X ganda.
6)  Kempiskan doh secara perlahan dan uli sekejap. Tutup dan ketepikan selama 10 minit.
7)  Bentukkan doh menjadi bebola kecil dan atur di dalam tin pembakar. Tutup doh dengan plastik dan ketepikan sehingga naik hampir 2X ganda.
8)  Bakar dalam suhu 175 C selama lebih kurang  45 - 60 minit.

* digalakkan untuk mengurangkan serbuk koko dan menambah gula pasir kerana adunan ini menghasilkan roti yang agak pahit dan kurang manis.

*  Walaubagaimanapun roti ini sangat sesuai untuk digunakan untuk membuat Puding Roti Coklat yang di pos di dalam blog ini.

Comments

Popular Posts