Kek Suji
Bahan-bahan
2/3 cawan suji
150 ml - 200 ml susu segar
1 cawan mentega
3/4 cawan gula kastor
3 biji telur saiz besar
2 suduk esen vanila
1 2/3 cawan tepung gandum
1 suduk serbuk penaik
Cara-caranya
1. Rendam suji di dalam susu segar selama sekurang-kurangnya 1 jam. Ketepikan.
2. Ayak tepung gandum dan serbuk penaik dan ketepikan.
3. Selepas satu jam suji direndam, pukul mentega bersama gula kastor sehingga pucat dan kembang.
4. Masukkan telur sebiji-sebiji satu-persatu dan pukul sehingga kembang dan sebati.
5. Masukkan esen vanila dan suji. Gaul sebati.
6. Masukkan tepung dan kaup balik sehingga bercampur rata.
7. Tuang ke dalam tin pembakar yang telah digris dan ditaburi tepung.
8. Bakar pada suhu 16o-175C selama 45 - 60 minit.
2/3 cawan suji
150 ml - 200 ml susu segar
1 cawan mentega
3/4 cawan gula kastor
3 biji telur saiz besar
2 suduk esen vanila
1 2/3 cawan tepung gandum
1 suduk serbuk penaik
Cara-caranya
1. Rendam suji di dalam susu segar selama sekurang-kurangnya 1 jam. Ketepikan.
2. Ayak tepung gandum dan serbuk penaik dan ketepikan.
3. Selepas satu jam suji direndam, pukul mentega bersama gula kastor sehingga pucat dan kembang.
4. Masukkan telur sebiji-sebiji satu-persatu dan pukul sehingga kembang dan sebati.
5. Masukkan esen vanila dan suji. Gaul sebati.
6. Masukkan tepung dan kaup balik sehingga bercampur rata.
7. Tuang ke dalam tin pembakar yang telah digris dan ditaburi tepung.
8. Bakar pada suhu 16o-175C selama 45 - 60 minit.
Comments