Martabak Manis
Bahan-bahan
1 2/3 cawan tepung gandum
1 suduk serbuk penaik
1 1/2 cawan + 2 sudub susu cair/segar
1/2 suduk garam halus
1 biji telur
2 sudub gula pasir
beberapa titik pewarna makanan warna kuning
1/2 suduk soda bikarbonat
marjerin
Isian
jagung krim ( cream corn )
kacang tanah kisar
gula
marjerin
1. Masukkan tepung gandum, serbuk penaik, susu, garam halus, telur, gula dan pewarna makanan ke dalam pengisar. Kisar sehingga adunan sebati dan gula larut.
2. Ketepikan sekurang-kurangnya selama 1 jam.
3. Bila hendak memasaknya, masukkan soda bikarbonat kedalam adunan. Kacau rata hingga sebati.
4. Panaskan kuali leper ( saucepan ) kecil.Oles kuali leper dengan sedikit marjerin. Tuang 1-2 senduk adunan ( bergantung kepada lebar kuali ) dan ratakan. Tutup kuali dan masak adunan sehingga permukaannya kering.
5. Oles permukaan martabak dengan sedikit marjerin. Tabur isian. Lipat dua dan angkat.
1 2/3 cawan tepung gandum
1 suduk serbuk penaik
1 1/2 cawan + 2 sudub susu cair/segar
1/2 suduk garam halus
1 biji telur
2 sudub gula pasir
beberapa titik pewarna makanan warna kuning
1/2 suduk soda bikarbonat
marjerin
Isian
jagung krim ( cream corn )
kacang tanah kisar
gula
marjerin
1. Masukkan tepung gandum, serbuk penaik, susu, garam halus, telur, gula dan pewarna makanan ke dalam pengisar. Kisar sehingga adunan sebati dan gula larut.
2. Ketepikan sekurang-kurangnya selama 1 jam.
3. Bila hendak memasaknya, masukkan soda bikarbonat kedalam adunan. Kacau rata hingga sebati.
4. Panaskan kuali leper ( saucepan ) kecil.Oles kuali leper dengan sedikit marjerin. Tuang 1-2 senduk adunan ( bergantung kepada lebar kuali ) dan ratakan. Tutup kuali dan masak adunan sehingga permukaannya kering.
5. Oles permukaan martabak dengan sedikit marjerin. Tabur isian. Lipat dua dan angkat.
Comments