Paru Goreng
Bahan-bahan
300g paru - dicuci
1 sudut jintan manis -ditumbuk kasar
1 sudut jintan putih - ditumbuk kasar
1 sudub ketumbar biji - ditumbuk kasar
2 inci halia - ditumbuk halus
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 sudub asam jawa
air
garam
1-2 sudut serbuk kunyit
3 sudub minyak masak
Cara-caranya
1. Rebus paru bersama rempah-rempah yang ditumbuk kasar didalam air yang secukupnya sehingga empuk.
Sejukkan dan apabila sudah sejuk, hiris nipis-nipis. Ketepikan.
2. Gaul sebati halia, bawang putih ,air asam jawa, garam dan serbuk kunyit.
3. Lumur campuran bawang putih ini pada paru sehingga rata. Perap sekejap.
4. Panaskan minyak dan goreng paru sehingga agak kering.
300g paru - dicuci
1 sudut jintan manis -ditumbuk kasar
1 sudut jintan putih - ditumbuk kasar
1 sudub ketumbar biji - ditumbuk kasar
2 inci halia - ditumbuk halus
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 sudub asam jawa
air
garam
1-2 sudut serbuk kunyit
3 sudub minyak masak
Cara-caranya
1. Rebus paru bersama rempah-rempah yang ditumbuk kasar didalam air yang secukupnya sehingga empuk.
Sejukkan dan apabila sudah sejuk, hiris nipis-nipis. Ketepikan.
2. Gaul sebati halia, bawang putih ,air asam jawa, garam dan serbuk kunyit.
3. Lumur campuran bawang putih ini pada paru sehingga rata. Perap sekejap.
4. Panaskan minyak dan goreng paru sehingga agak kering.
Comments