Tuesday, February 23, 2010

Kuah Lodeh

Bahan-bahan

3 ulas bawang putih - dihiris nipis
1 biji bawang besar - dihiris nipis
2-3 biji lada merah - dibuang biji dan potong nipis
8-10 batang kacang panjang - dipotong 1 inci panjang
1/4 biji kobis bulat - dihiris kecil
1-2 biji lobak merah - dihiris nipis
1 cekak suun - direndam sehingga lembut
1-2 biji terung - dipotong kecil
2-3 sudub udang kering / ikan bilis
2-3 keping tauhu kering / basah
sedikit garam dan gula
1-2 sudut serbuk kunyit
santan

Cara-caranya

1. Masukkan kesemua bahan kecuali santan ke dalam periuk.
2. Masukkan santan cair sehingga menutupi bahan-bahan tadi dan sebanyak kuah yang dikehendaki.
3. Jerang sehingga sayuran empuk sambil dikacau supaya santan tidak pecah minyak.
4. Masukkan santan pekat. Jerang sehingga kuah mendidih.

* banyak santan bergantung kepada berapa banyak kuah yang dikehendaki dan berapa pekat kuahnya. (lebih kurang 1 liter santan kotak dibahagi dijadikan santan cair dan santan pekat)

* hidang lodeh dengan kuah kacang, sambal ikan bilis atau sambal sotong kering, nasi impit, serunding kelapa dan rendang.

* kalau guna tauhu basah... ia hendaklah di potong dadu dan digoreng dahulu sebelum di masak bersama sayuran lain.
jika guna tauhu kering... ia perlu direndam dahulu sehingga lembut.


0 comments: