Tuesday, February 23, 2010

Sambal Tumis Ikan Bilis

Bahan-bahan

10-15 biji cili kering - dipotong dan dikisar
1 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 cawan ikan bilis - digoreng
sedikit belacan (jika suka)
air asam jawa
1 biji bawang besar - dihiris kasar
sedikit garam dan gula
3 sudub minyak masak

Cara-caranya

1. Panaskan minyak dan tumis lada kisar sehingga garing dan naik minyak.
2. Masukkan bawang-bawang kisar, belacan, air asam jawa, garam dan gula. Tumis sehingga pecah minyak dan garing.
3. Masukkan ikan bilis goreng dan bawang besar yang dihiris dan sedikit air jika terlalu kering. Masak sehingga hirisan bawang menjadi layu.

* jumlah lada kering mengikut kepedasan yang diingini.

0 comments: