Saturday, March 12, 2011

Asam Pedas Daging

Bahan-bahan

500 gm daging lembu - dihiris kecil dan dicuci.
2 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
3 sudub cili kisar
1-2 batang serai - dimemar
asam jawa
2-3 keping daun limau purut - disiat-siat
garam . gula
3 sudub minyak masak
air

Cara-caranya

1. Campur air dan asam jawa untuk dijadikan jus. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga kekuningan.
3. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing dan naik minyak.
4. Masukkan daging dan serai. Goreng sehingga daging kecut dan bertukar warna.
5. Tuang jus asam jawa dan air sebanyak kuah yang dikehendaki / menutupi daging. Jerang sehingga daging empuk.
6. Masukkan garam, gula dan daun limau purut. Tambah air jika perlu dan masak sehingga kuah mendidih. Rasa asam garam sesuai rasa dan angkat.

0 comments: