Saturday, March 12, 2011

Donut Tanpa Telur

Bahan-bahan

3 cawan tepung gandum
3/4 suduk serbuk penaik
1 paket yis segera
1/4 cawan mentega
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air susu
3/4 suduk garam halus
1/4 cawan air suam

Cara-caranya

1. Masukkan 2 cawan tepung gandumm, serbuk penaik, yis dan gula pasir ke dalam mangkuk mixer. Gaul sehingga rata.
2. Tuang air suam, garam halus dan air susu ke dalam campuran tepung. Kacau rata sambil ditambah lebihan tepung sedikit-sedikit sehingga mendapat adunan yang elastik.
3. Lengserkan minyak didalam mangkuk dan perap adunan sehingga naik 2X ganda.
4. Kempiskan doh perlahan-lahan dan uli sebentar.
5. Rehatkan doh 10 minit.
6. Canai doh setebal 1/2 inci dan terap. Letakkan di atas dulang yang ditabur tepung.
7. Tutup doh dan perap sehingga naik hampir 2X ganda.
8. Goreng sehingga kekuningan. Angkat dan sejukkan.
9. Glaze atau tabur gula kisar di atasnya.

Glaze Coklat

1 cawan gula aising
4 sudub serbuk koko
2 sudub susu cair

Kacau sehingga rata.

Glaze Vanila

1 cawan gula aising
2 sudub susu cair
1 suduk esen vanila

Kacau sehingga rata.

0 comments: