Monday, May 9, 2011

Lempeng Nasi

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1/2 sudut garam halus
2 1/4 - 2 1/2 cawan air
1 cawan nasi
mentega

Cara-caranya

1. Masukkan tepung gandum, telur, garam halus dan air ke dalam bekas pengisar. Kisar bahan-bahan sehingga bercampur rata.
2. Masukkan nasi dan kisar sehingga halus.
3. Ketepikan campuran yang dikisar selama 15 - 30 minit.
4. Panaskan kuali leper. Tuang satu senduk adunan dan leperkan menjadi nipis. Sapu permukaannya dengan mentega apabila permukaannya kering. Balikkan dan masak sehingga permukaan dibawah kering dan kekuningan.
5. Angkat dan boleh dimakan dengan apa-apa yang disukai seperti kuah kari, sambal ikan bilis. sambal telur , gula atau susu pekat manis.

0 comments: