Monday, May 9, 2011

Skon

Bahan-bahan

2 cawan tepung
1/4 cawan gula kastor
1 sudut serbuk penaik
1/4 sudut soda bikarbonat
1/4 sudut garam halus
1/2 cawan mentega sejuk
2/3 cawan air susu / susu cair
2 sudut jus limau nipis / cuka

Olesan
1 biji telur
1 sudub air susu

Cara-caranya

1. Tuang air susu/ susu cair ke dalam bekas. Tuang rata diatasnya jus limau nipis/ cuka. Tutup dan biarkan selama sekurang-kurangnya 10 minit.
2. Masukkan tepung gandum, gula kastor, garam halus, serbuk penaik dan soda bikarbonat ke dalam sebuah mangkuk.
3. Parut kasar mentega sejuk kedalam campuran tepung. Gaul rata dengan hujung jari sehingga merupai seperti serbuk roti.
4. Tuang susu dan gaul rata dengan garfu. Uli secara lembut sekejap dan bahagi kepada dua. Leperkan setiap satu bahagian sehingga setebal 1 1/2 inci dan selebar bulatan 7 inci. Potong setiap satu kepada 6 bahagian. Letakkan diatas tin pembakar yang bergris atau dialas kertas minyak.
5. Oles permukaan skon dengan olesan ( campuran telur dan air susu ). Bakar pada suhu 190C selama 15 minit.
6. Keluarkan dan hidangkan dengan jem.

0 comments: