Monday, May 9, 2011

Puding Mangga

Bahan-bahan

20 gm agar-agar tali - rendam terlebih dahulu
3 1/2 cawan air
1 cawan gula pasir
1 1/2 - 2 cawan isi mangga
3 sudub susu cair
1 biji telur
secubit garam halus

Cara-caranya

1. Kisar isi mangga bersama susu cair , garam halus dan telur sehingga halus. Ketepikan.
2. Masak agar-agar bersama 3 1/2 cawan air sehingga agar-agar benar-benar larut.
3. Masukkan gula dan jerang sehingga gula larut.
4. Kecilkan api sedikit dan tuang bahan-bahan yang dikisar tadi. Kacau rata sentiasa sehingga adunan mengelegak dan tutup api.
5. Tuang adunan puding kedalam acuan yang disukai. Ketepikan sehingga sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk sebelum dihidang.

* basahkan permukaan dalam acuan terlebih dahulu sebelum dituang adunan puding kedalamnya untuk mengelak dari melekat.

0 comments: