JEMPUT PISANG

 


BAHAN-BAHAN

5 biji pisang berangan

2 sudu besar majerin

5 sudu besar gula pasir / gula perang

1 sudu kecil soda bikarbonat

Sedikit garam halus

2 cawan tepung gandum

2 sudu besar bumbung tepung beras

Minyak masak untuk deep fry

CARA-CARA

1. Kupas pisang dan masukkan kedalam mangkuk besar. 

    Masukkan gula pasir / gula perang.

    Lenyekkan pisang sehingga hancur lumat bersama gula.

2. Masukkan marjerin dan garam halus. Kacau biar sebati.

3. Tambah tepung gandum, tepung beras dan soda bikarbonat kedalam mangkuk berisi pisang lenyek        tadi. Gaul rata dan sebati. Tidak perlu ditambah air.

4. Perap adunan selama 10  - 20 minit. 

5. Panaskan minyak didalam kuali dengan api yang sederhana besar.  Goreng adunan secara deep fry  dengan cara mengambil adunan dengan menggunakan sudu atau menjemput dengan jari untuk dimasukkan kedalam minyak panas itu. Goreng dengan membalik - balikkannya sehingga berwarna kecoklatan. Angkat dan toskan minyak sebelum dihidang. 

 

Comments

Popular Posts