KAYU KERAMAT



BAHAN -BAHAN

500 gm tepung gandum

1 paket yis segera

2 sudu besar marjerin

5 sudu besar gula pasir

1 sudu kecil soda bikarbonat

1 biji telur

secubit garam

1.5 cawan air

Minyak masak untuk deep fry


CARA - CARA

1. Larutkan soda bikarbonat , gula dan garam didalam air sehingga larut.

2. Masukkan tepung dan yis segera di dalam mangkuk mixer. 

3. Masukkan marjerin kedalam tepung. Adun rata hingga sehingga seperti serbuk roti. 

4. Masukkan larutan air soda bikarbonat - garam dan gula kedalam tepung. Adun rata dan uli sehingga doh tidak melekat ketepi mangkuk mixer. Doh hendaklah tidak lembik.

5. Perap doh sehingga kembang dua kali ganda didalam mangkuk bertutup yang dilengser marjerin,

6. Kempiskan doh dan uli sekejap. Perap selama 10 minit.

7. Panaskan minyak masak. Minyakkan kedua - dua tapak tangan. Ambil sekepal doh, gelek- gelek dengan tapak tangan dan ditarik memanjang seperti ranting kayu. 

Masukkan kedalam minyak yang sudah panas. Luis - kuiskan minyak keatas doh supaya doh mengembang dan terapung. Goreng sambil dibalik - balikkan supaya berwarna keemasan sama rata. Angkat dan toskan minyak.

Boleh dihidangkan.


Comments

Popular Posts