Friday, April 29, 2011

Hati Lembu Lada Hitam

Bahan-bahan

500gm hati lembu - dicuci dan hiris nipis
8 ulas bawang putih - dikisar halus
1 sudub serbuk lada hitam
1 sudut serbuk kunyit
1-2 sudub cuka
1 biji bawang besar - dihiris membulat
1 biji lada merah - dihiris
garam . gula
3 sudub minyak masak

Cara-caranya

1. Gaul hirisan hati lembu bersama serbuk kunyit, serbuk lada hitam , gula dan bawang putih sehingga bersalut rata.
2. Panaskan minyak.
3. Masukkan hati bersekali dengan perapan dan goreng sehingga hati masak. Masukkan sedikit air jika terlalu kering.
4. Masukkan cuka dan garam dan goreng sehingga hati empuk.
5. Masukkan hirisan bawang dan lada dan goreng sehingga layu sebelum diangkat.

0 comments: