Friday, April 29, 2011

Wedges Kentang

Bahan-bahan

6 biji kentang saiz besar
2 sudub tepung gandum
3 sudub minyak masak
1 sudub serbuk lada hitam
1 sudub serbuk kari daging
1 sudub serbuk cili
1 blok kiub stok ayam

Cara-caranya

1. Basuh kulit kentang sehingga bersih dari kekotoran. Rebus didalam air bergaram selama 5-8 minit. Tos dan potong kentang rebus berbentung wedges.
2. Campur semua bahan-bahan lain sehingga bercampur rata di dalam mangkuk.
3. Tuang kentang keatas campuran itu dan gaul rata sehingga bersalut rata.
4. Griskan tin pembakar. Atur kentang didalam tin pembakar setakat selapis sahaja.
5. Tuang sedikit minyak diatas kentang dan bakar pada suhu 175C sehingga tepi kentang garing.

* kalau guna kentang russet - tak perlu direbus dahulu.

0 comments: