Friday, April 29, 2011

Pizza

Doh Kulit Nipis

2 1/2 cawan tepung gandum
1 paket yis segera
2 sudut gula pasir
1/4 sudut garam halus
1 cawan air suam
1 sudub minyak masak

Cara-caranya

1. Masukkan tepung gandum dan yis segera ke dalam mangkuk mixer. Gaul rata.
2. Campurkan gula, garam halus, minyak masak dan air suam. Kacau sehingga gula dan garam halus larut. Tuang ke dalam campuran tepung sambil di gaul rata dengan tepung.
3. Uli doh sehingga elastik.
4. Letak doh didalam mangkuk yang bergris. Tutup dan perap sehingga naik 2x ganda.
5. Kempis doh secara perlahan-lahan dan uli sekejap. Tutup doh dan rehatkan selama 10 minit.
6. Bahagi doh kepada 2 bahagian. Ambil satu bahagian dan leperkan didalan tin pembakar saiz 11x 8 inci. Sapu sos tomato/ sos sphagetti, tabur kepingan keju, tabur topping yang disukai dan tabur kepingan keju sekali lagi.
7. Terus masukkan kedalam ketuhar bersuhu 200C. Bakar sehingga kulit berwarna keemasan ( 30 - 40 minit.

Doh Kulit Tebal

3 cawan tepung gandum
1 paket yis segera
2 sudub minyak masak
1 sudut garam halus
3 sudut gula pasir
1 cawan air suam

* cara proses pembuatan sama seperti untuk doh kulit nipis tetapi selepas proses no.6 doh yang telah di tabur topping perlu diperap sehingga naik 2x ganda sebelum dibakar.

Topping

1 tin spagetti sauce tradisi
keju
lada benggala - dihiris membulat
hotdog - dihiris membulat
500 gm daging cincang - digoreng sehingga masak ( boleh di perap dengan perapan yang disukai dahulu sebelum digoreng sehingga kering )
bawang besar - dihiris nipis
nenas
cendawan butang - dihiris nipis
tomato - dihiris mambulat

0 comments: