Monday, November 29, 2010

Kek Kelapa

Bahan-bahan

1 cawan mentega
2 cawan gula kastor
5 biji telur
1 sudut esen vanila
2 cawan tepung gandum
1 sudut soda bikarbonat
1 1/2 cawan susu masam
1 cawan kelapa kering

Cara-caranya

1. Ayak tepung gandum dan soda bikarbonat dan ketepikan.
2. Putar gula kastor dan mentega sehingga gebu dan kembang.
3. Masukkan telur sebiji-sebiji sehingga sebati dan adunan kembang.
4. Masukkan esen vanila dan putar rata.
5. Masukkan tepung berselang seli dengan susu masam ke dalam adunan telur dengan diakhiri dengan tepung. Gaul sehingga sebati.
6. Tambahkan kelapa kering dan kaup balik sehingga rata.
7. Tuang ke dalam tin pembakar yang telah digris dan ditaburi tepung.
8. Bakar adunan pada suhu 180C selama 40-45 minit.

0 comments: