Monday, November 29, 2010

Sate Daging

Bahan-bahan

1 1/2 kg daging - dihiris dadu nipis
1 sudub ketumbar biji - direndam
1 sudub jintan putih biji - direndam
4 batang serai
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1inci lengkuas
1 inci halia
1 sudub serbuk kunyit
4 sudub gula perang
2 sudub minyak masak
1 1/2 suduk garam halus

Cara-caranya

1. Kisar ketumbar, jintan putih, serai, bawang merah, bawang putih, lengkuas dan halia sehingga halus. Tuang kedalam bekas besar.
2. Tambahkan serbuk kunyit,gula perang dan garam halus. Gaul sehingga rata.
3. Masukkan kepingan daging dan gaul rata. Tutup bekas tersebut dan perap selama beberapa jam atau semalaman di dalam peti sejuk.
4. Keluarkan bekas daging dan masukkan minyak masak. Gaul sehingga sebati dan rata.
5. Cucukkan pada lidi dan panggang sehingga masak.

0 comments: