Thursday, January 20, 2011

Ayam Masak Merah Madu

Bahan-bahan

1/2 ekor ayam - dipotong kecil
2 suduk serbuk kunyit
1-2 suduk garam halus
1 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
10 batang cili kering - direndan air panas dan dikisar
1 inci halia - dikisar
2 batang serai - dititik
2 sudub tomato sos
5 sudub madu
garam , gula
minyak masak

Cara-caranya

1. Gaul ayam bersama serbuk kunyit dan garam halus. Ketepikan.
2. Panaskan minyak masak.Goreng ayam sehingga 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
3. Tinggalkan 3 sudub minyak gorengan ayam dan tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik minyak.
4. Masukkan serai, tomato sos, madu , garam dan gula. Tumis sebentar.
5. Masukkan sedikit air dan masukkan ayam. Masak sehingga ayam empuk.
6. Rasa asam garamnya secukup rasa dan angkat.

* boleh ditambah bawang besar yang dihiris bulat dan lada bengala selepas ayam empuk.

0 comments: