Sunday, January 9, 2011

Bebola Donut Pisang

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
2 suduk serbuk penaik
3/4 cawan gula pasir
1 biji telur - dipukul sedikit
1 sudub minyak masak
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan air
1 cawan pisang yang sudah dilecek
minyak untuk menggoreng

Cara-caranya

1. Campur rata tepung gandum, serbuk penaik dan gula pasir di dalam sebuah mangkuk.
2. Campur telur, minyak masak, susu cair, air dan pisang lecek di dalam bekas lain. Kacau sebati.
3. Tuang ke dalam campuran tepung. Kacau rata dan sebati. Ketepikan selama 30 minit.
4. Panaskan minyak untuk menggoreng secara deep-fry. Masukkan sesudu penuh adunan ke dalam minyak dan goreng sehingga berwarna kecoklatan . Angkat dan toskan minyak.

0 comments: