Thursday, January 20, 2011

Sambal Terung

Bahan-bahan

2 biji terung - dipotong dan direndam didalam air bergaram. Toskan
3 sudub minyak masak
3 biji cili merah - dikisar
2 biji cili api - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1/2 biji bawang besar - dikisar
sedikit air asam jawa
1 suduk gula pasir
garam

Cara-caranya

1. Panaskan minyak. Goreng kepingan terung sehingga agak layu. Angkat dan ketepikan.
2. Dengan minyak yang sama, tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga layu.
3. Masukkan air asam jawa, gula dan garam. Tambah sedikit air jika terlalu kering.
4. Masukkan semula terung. Gaul rata dengan bahan-bahan yang ditumis. Goreng sebentar sehingga ianya sebati .
5. Rasa asam garamnya secukup rasa dan angkat.

0 comments: