Thursday, January 20, 2011

Kari Daging

Bahan-bahan

500 gm daging - direbus sehingga empuk
1 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
3 sudub serbuk kari daging
3 sudub serbuk rempah masak Cap Bunga Rose
2 sudub sos tomato
1 cawan kelapa parut
2 cawan air
garam
1/2 keping gula kerek ( kepingan kecil )
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
3 sudub minyak masak

Cara-caranya

1. Hiris nipis daging yang telah direbus empuk. Ketepikan.
2. Campur rata bahan-bahan yang dikisar bersama kedua-dua serbuk rempah . Ketepikan.
3. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih sehingga naik bau.
4. Masukkan bahan-bahan yang dikisar. Tumis sehingga naik minyak.
5. Kisar halus kelapa parut bersama air. Tuang kedalam bahan-bahan yang ditumis. Jerang sehingga mendidih
6. Masukkan hirisan daging, sos tomato, garam dan gula. Gaul rata dan jerang sehingga mendidih dan kuah memekat.
7. Rasa asam garamnya secukup rasa dan angkat.

0 comments: