Saturday, February 19, 2011

Kek Lobak Merah Brazil

Bahan-bahan

3 batang lobak merah ( sederhana besar ) - dihiris nipis
1/2 cawan minyak jagung
3 biji telur
1 1/4 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
1 sudub serbuk penaik
1/2 suduk serbuk kulit kayu manis

Topping
4 sudub susu cair
2 sudub marjerin
3 sudub gula pasir
2 sudub koko / 4 sudub Milo
secubit garam halus

Cara-caranya

1. Masukkan lobak merah, minyak jagung, telur dan gula pasir ke dalam pengisar. Kisar sehingga gula larut dan lobak dikisar halus.
2. Masukkan tepung, serbuk penaik dan serbuk kulit kayu manis ke dalam mangkuk.
3. Tuang bahan-bahan yang dikisar tadi ke dalam tepung. Kacau sehingga bercampur rata.
4. Tuang adunan ke dalam tin pembakar yang telah digris dan ditaburi tepung.
5. Bakar pada suhu 175C selama 45-50 minit.
6. Keluarkan kek dari ketuhar dan sejukkan sebentar.
7. Masukkan kesemua bahan-bahan topping ke dalam periuk dan didih sehingga agak pekat dan boleh dituang. Tuang ke atas kek.

0 comments: