Sunday, February 6, 2011

Roti Epal

Bahan-bahan

1/2 cawan minyak masak
1/2 - 3/4 cawan gula pasir
1 suduk esen vanila
1 biji telur
2 cawan tepung gandum
1/2 suduk serbuk kulit kayu manis
2 suduk serbuk penaik
1/2 suduk garam halus
1/4 cawan susu segar
2 biji epal hijau
1/4 cawan chocolate rice / kismis - dicincang halus

Cara-caranya

1. Buah epal dikupas, dihiris dan didadukan sederhana besar. Perah sedikit jus limau nipis keatasnya, gaul rata dan ketepikan.
2. Pukul minyak jagung, gula pasir, telur dan esen vanila sehingga kembang dan pucat.
3. Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik. Campurkan garam dan serbuk kulit kayu manis ke dalam tepung gandum. Campur rata dan masukkan ke dalam bancuhan telur. Kacau rata.
4. Masukkan epal cincang dan chocolate rice/ kismis dan kaup balik adunan supaya bercampur rata.
5. Tuang susu segar dan kaup balik sehingga rata.
6. Tuang adunan roti kedalam tin pembakar 'loaf ' yang telah digris dan ditaburi tepung.
7. Bakar pada suhu 175C selama 55-60 minit.

* boleh diganti gula pasir dengan gula perang.

0 comments: