Sunday, February 6, 2011

Pai Kastad Telur

Bahan-bahan

Doh
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 suduk serbuk penaik
1/2 suduk garam halus
1/3 cawan mentega - didadu kecil dan disejukkan
1/4 cawan air ais

1. Campur rata tepung bersama garam dan serbuk penaik didalam mangkuk.
2. Masukkan mentega dan gaul dengan menggunakan hujung jari sahaja sehingga menjadi seperti serbuk roti.
3. Tuang air ais sedikit-sedikit sehingga menjadi doh. Gumpalkan menjadi bebola dan leperkan. Bungkus dengan plastik dan sejukkan didalam peti sejuk selama 30 minit.
4. Keluarkan dan canai nipis sebesar dapat dimuatkan kedalan tin pembakar pai.
5. Letakkan dan muatkan ke dalam tin pai.
6. Masukkan doh yang didalam tin pai ke dalam peti sejuk sambil menyediakan adunan kastad.

Kastad
1 1/2 cawan air
1 1/4 - 1 1/2 cawan gula pasir
5 biji telur
1/4 cawan susu cair
1/2 suduk esen vanila

1. Masak air dan gula sehingga mendidih dan gula pasir larut. Sejukkan.
2. Pukul telur dengan garfu sehingga setakat bercampur rata putih dan kuningnya.
3. Masukkan susu cair, esen vanila dan air gula. Kacau sehingga rata.
4. Keluarkan doh dari peti sejuk. Tuang adunan kastad kedalam tin pai yang telah digriskan sehingga 3/4 penuh.
5. Bakar pada suhu 175C selama 40-50 minit.

0 comments: