Saturday, February 19, 2011

Serunding Ikan

Bahan-bahan

500-750 gm ikan selayang / ikan kembung
1 1/2 cawan santan pekat
15 biji cili kering - dibuang biji dan direndam air panas
2 inci halia
2 batang serai
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1-2 keping asam keping
2 suduk garam halus
2 suduk gula pasir

Cara-caranya

1. Ikan disiang, dicuci dan direbus sehingga masak. Sejukkan. Ambil isinya dan air rebusan.
2. Kisar cili kering, serai, bawang besar, bawang putih, halia bersama air rebusan ikan sehingga halus.
3. Masukkan isi ikan dan kisar halus.
4. Tuang bahan-bahan yang dikisar ke dalam kuali.
5. Tuang santan dan masukkan garam , asam keping dan gula. Kacau rata dan masak sehingga kering sambil selalu dikacau.

0 comments: