Friday, November 25, 2011

Bebola Epal

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
1 1/2 suduk serbuk penaik
3 sudub gula kastor
1/4 suduk garam halus
3 biji epal hijau - dikupas dan disagat / didadu halus
2 biji telur - dipukul kembang
3/4 cawan susu segar
1 suduk esen vanila
2 sudub minyak masak
minyak untuk menggoreng secara deep-fry
gula pasir - dikisar halus

Cara-caranya

1. Campur rata tepung gandum, serbuk penaik, garam halus dan gula kastor di dalam sebuah mangkuk.
2. Masukkan epal dan gaul rata.
3. Tuang susu segar, esen vanila dan minyak masak ke dalam telur. Kacau rata dan tuang ke dalam tepung. Gaul rata setakat membasahkan kesemua tepung.
4. Panaskan minyak masak. Tuang 1 sudu besar bater dan goreng hingga keemasan. Angkat dan sejukkan. Tabur gula kisar sebelum dihidang.

0 comments: