Thursday, November 10, 2011

Sos Lada Hitam

Bahan-bahan

2 sudub mentega
2 sudub tepung gandum
1 biji bawang besar - dicincang halus
1 biji tomato - dicincang halus
1 keping kiub stok ayam
2 cawan air
2 sudub kicap pekat
3 sudub sos cili
garam
1 - 2 sudub gula perang
1 - 2 sudub serbuk lada hitam
sedikit tepung jagung

Cara-caranya

1. Panaskan periuk dan cairkan mentega.
2. Masukkan tepung dan kacau tepung sehingga berwarna coklat muda dan tidak bergentel.
3. Masukkan bawang cincang dan tomato. Goreng sehingga layu.
4. Masukkan air,kiub stok ayam, kicap pekat, sos cili,gula perang dan lada hitam. Kacau rata dan didihkan.
5. Tambah tepung jagung jika kuah terlalu cair dan tambah kicap sedikit- sedikit jika terlalu pucat. Didihkan dan angkat untuk dihidang dengan ayam / daging BBQ.

* Kisar sos untuk mendapat sos yang lebih halus dan didihkan semula sebelum dihidang.

0 comments: