Wednesday, November 21, 2012

Asam Rebus Nenas

Bahan - Bahannya

4 ekor ikan kembong - disiang dan dicuci bersih
2 biji bawang besar
1 inci lengkuas
1 sudut serbuk kunyit
5 biji cili merah
1/2 biji nenas masak- dikupas dan dihiris nipis
4 cawan air
1 sudut garam halus
1 sudut gula pasir

Cara - Caranya

1.  Kisar bawang besar, lengkuas, serbuk kunyit, cili merah dan 1 cawan air sehingga halus.Tuang bahan-bahan yang dikisar tadi ke dalam sebuah periuk. Masukkan lebihan air dan hirisan nenas Jerang di atas api yang sederhana besar sehingga mendidih.
2.  Masukkan ikan dan renih sehingga nenas layu dan ikan masak.
3.  Perisakan dengan gaeam halus dan gula secukup rasa. Didihkan sekali lagi dan angkat untuk dihidang.

* boleh tambah belacan jika suka.

0 comments: