Muffin Coklat
Bahan - Bahannya
1 3/4 cawan tepung gandum
13/4 sudut serbuk penaik
1 cawan gula kastor
1/4 cawan serbuk koko
1/2 sudut garam halus
1 cawan air susu / susu segar
1 biji telur - dipukul sedikit dengan garfu
1/3 cawan minyak jagung
1 sudut esen vanila
1/2 cawan choc chips
Cara - Caranya
1. Campur rata tepung gandum, serbuk penaik,gula kastor, serbuk koko dan garam halus di dalam sebuah mangkuk. Masukkan choc chips dan salutkan dengan tepung sehingga rata.Buatkan sebuah lubang di tengah-tengah campuran tepung.
2. Campur rata air susu, telur , minyak jagung dan esen vanila di dalam sebuah mangkuk lain.
3. Tuang campuran air susu ke dalam lubang tadi dan kaup balik adunan dengan menggunakan garfu sahaja setakat untuk membasahkan tepung.
4. Sudukan adunan ke dalan paper cups yang telah diletakkan di dalam acuan muffin setakat 2/3 atau 3/4 penuh sahaja.
5 Bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit.
1 3/4 cawan tepung gandum
13/4 sudut serbuk penaik
1 cawan gula kastor
1/4 cawan serbuk koko
1/2 sudut garam halus
1 cawan air susu / susu segar
1 biji telur - dipukul sedikit dengan garfu
1/3 cawan minyak jagung
1 sudut esen vanila
1/2 cawan choc chips
Cara - Caranya
1. Campur rata tepung gandum, serbuk penaik,gula kastor, serbuk koko dan garam halus di dalam sebuah mangkuk. Masukkan choc chips dan salutkan dengan tepung sehingga rata.Buatkan sebuah lubang di tengah-tengah campuran tepung.
2. Campur rata air susu, telur , minyak jagung dan esen vanila di dalam sebuah mangkuk lain.
3. Tuang campuran air susu ke dalam lubang tadi dan kaup balik adunan dengan menggunakan garfu sahaja setakat untuk membasahkan tepung.
4. Sudukan adunan ke dalan paper cups yang telah diletakkan di dalam acuan muffin setakat 2/3 atau 3/4 penuh sahaja.
5 Bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit.
Comments