GULAI AYAM TERENGGANU


BAHAN- BAHAN

1 ekor ayam dipotong kecil dan dibersihkan
1 biji bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
1 inci lengkuas dikisar 
1 ketul kunyit hidup dikisar
1 paket kecil serbuk rempah gulai Cap Rose
1/2 paket kecil serbuk rempah masak Cap Rose
1 sudu besar kerisik 
3/4 kotak kecil santan kotak
2 - 3 cawan air
2 sudu besar gula kerek
Kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih
3 sudu besar minyak masak
2 helai daun pandan disiat dan disimpul
Garam secukup rasa

CARA - CARA

1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, buah pelaga , bunga cengkih dan daun pandan sehingga naik bau.
2. Masukkan bahan - bahan yang dikisar. Tumis sehingga hampir garing. 
3. Masukkan kedua - dua rempah dan tumis sekejap. 
4. Tuang air dan santan. Renih sehingga mendidih.
5. Masukkan ayam dan renih sehingga ayam empuk.
6. Masukkan gula kerek, kerisik dan garam.
7.Renih sehingga kuah naik minyak dan mendidih.
8. Siap untuk dihidang.

* jika tiada kerisik boleh diganti dengan mengguna serbuk rempah masak sebanyak 1 bungkus.

Comments

Popular Posts