IKAN SAMBAL


BAHAN - BAHAN

3 ekor ikan kembong - disiang dan dicuci bersih
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam halus
Lumur serbuk kunyit dan garam ke ikan.
Ketepikan sebentar.
Goreng sehingga hampir garing / setengah masak.

5-6 sudu besar cili boh
1/2 biji bawang besar - dicincang halus
1-2 ulas bawang putih - dicincang halus.
2 sudu kecil asam jawa - jadikan air asam jawa
Sedikit gula pasir
Sedikit garam 
Minyak 

CARA - CARA

1. Panaskan minyak lebihan menggoreng ikan sebanyak 3 sudu besar / lebih, Tumis cili boh sehingga        naik minyak.
2. Masukkan bawang - bawang cincang, air asam jawa dan gula. Tumis sehingga naik minyak.
3. Masukkan ikan goreng dan garam. Balik - balikkan sehimgga mesra.
4. Siap untuk dihidang.

Comments

Popular Posts