Saturday, November 28, 2009

Ayam Masak Beriani

Bahan-bahan

1 ekor ayam - dipotong kecil
1 biji bawang besar - dihiris nipis
5 sudub minyak sapi
3 sudub minyak masak
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
1 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
5 biji lada hijau - dikisar
5 sudub rempah beriani
1 cawan sos tomato
1 cawan susu cair
1 cawan bawang goreng - diramas kasar
secekak daun pudina
segenggam kismis
garam , gula

Cara-cara

1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak.
2. Tumis hirisan bawang, kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga sehingga naik bau.
3. Masukkan bahan-bahan yang dikisar sehingga kekuningan.
4. Masukkan rempah beriani, bawang goreng, sos tomato dan susu cair. Jerang sehingga mendidih.
5. Masukkan ayam, daun pudina, kismis, garam dan gula. Masak sehingga ayam empuk, kuah agak pekat dan naik minyak.

0 comments: