Sunday, November 29, 2009

Sate Goreng

Bahan-bahan

1 kg daging lembu - dipotong dadu
1 inci lengkuas - dikisar
1 biji bawang besar - dikisar
1 inci halia - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
3 batang serai - dikisar
1 sudub serbuk ketumbar
1 sudub serbuk jintan manis
1 sudub serbuk kunyit
garam halus
1/4 - 1/2 cawan gula pasir
air
1/2 cawan minyak masak

Cara-cara

1. Campurkan semua bahan, kecuali minyak, dengan daging. Perap beberapa jam atau semalamandi dalam peti sejuk.
2. Setelah diperap masukkan daging dan perapan ke dalam kuali. Tambah air sehingga menutupi daging. Rebus sehingga daging empuk dan air hampir kering.
3. Masukkan minyak dan goreng sehingga daging hampir kering.

0 comments: