Saturday, November 28, 2009

Roti Gulung Ala Croissant

Bahan-bahan

1 cawan susu segar
4 biji telur
1/2 cawan marjerin - dipotong kecil
6 cawan tepung gandum
6 sudub gula pasir
1 1/2 suduk garam halus
1 bungkus yis segera
4 sudub marjerin cair

Cara-cara

1. Masukkan kesemua bahan kecuali marjerin cair ke dalam mangkuk. Gaul rata sehingga menjadi bebola doh dan tidak melekit di permukaan mangkuk.
2. Uli sehingga licin dan elastik.
3. Letak doh di dalam mangkuk yang telah digriskan permukaannya, golek doh dipermukaan mangkuk, tutup mangkuk dengan plastik dan perap sehingga naik dua kali ganda.
4. Tumbuk perlahan-lahan doh dan uli sekejap. Rehatkan doh selama 10 minit.
5. Bahagikan doh kepada empat bahagian. Ambil satu bahagian dan canaikan menjadi bulatan berdiameter 12 inci. Oles permukaannya dengan marjerin cair.
6. Potong doh yang dicanai itu kepada 8 bahagian. Gulung setiap potongan doh dengan dimulakan dari bahagian lebar ke bahagian runcing.
7. Letakkan gulungan doh dalam jarak 2-3 inci antara satu sama lain diatas tin pembakar yang telah digriskan. Lakukan yang sama dengan 3 bahagian doh lagi. Tutup gulungan doh dengan plastik dan perap sehingga hampir naik 2X ganda.
8. Bakar roti pada suhu 190C selama 8-10 minit atau keemasan.
9. Oles permukaan roti dengan marjerin cair bila dikeluarkan dari oven.

0 comments: