Saturday, November 28, 2009

Kek Pelangi Tiga Rasa

Bahan-bahan

4 biji telur
1 cawan gula kastor
1 cawan susu segar
1 cawan minyak jagung
2 cawan tepung gandum
1 sudub serbuk penaik
1/2 suduk garam halus
1/2 suduk esen vanilla
1/2 suduk perisa keladi
beberapa titik pewarna ungu
1/2 suduk perisa strawberry
beberapa titik pewarna merah

Cara-cara

1. Pukul telur dan gula kastor sehingga kembang dan pucat warnanya.
2. Masukkan minyak jagung dan susu segar. Pukul lagi sehingga kembang dan bercampur rata.
3. Masukkan campuran tepung-serbuk penaik dan garam sedikit-sedikit sehingga habis. Pukul sehingga rata.
4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu bahagian dicampur esen vanilla. Bahagian kedua dicampur pewarna ungu dan perisa keladi manakala bahagian ketiga di campur pewarna merah dan perisa strawberry.
5. Tuangkan adunan kedalam tin pembakar yang telah digriskan dan ditaburi tepung berselang-seli sehingga habis.
6. Bakar di dalam oven pada suhu 175C selama 45 minit.

0 comments: