Sunday, November 29, 2009

Bebola Dal

Bahan-bahan

1 cawan kacang dal - direndam beberapa jam
1- 2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri
segenggam ikan bilis - dikisar halus
1 biji bawang besar - dihiris nipis / dicincang / didadu
1 inci halia - dikisar
2-3 ulas bawang putih - dikisar
garam halus
sedikit daun kucai - dipotong pendek
1 sudub cili kisar
air panas

Cara-cara

1. Rebus kacang sehingga empuk tetapi tidak pecah-pecah kacangnya. Sejukkan. Tiga perempat bahagian kacang dal hendaklah dikisar halus sementara sebahagian lagi tidak perlu dikisar. Tuang semula kesemua kacang dal ke dalam periuk. Jerang sehingga ianya hampir mengelegak.
2. Masukkan ke dalam kacang dal semua bahan lain kecuali air panas. Gaul rata.
3. Curah air panas sedikit-sedikit sehingga mendapat adunan yang pekat. Ketepikan sehingga adunan sejuk.
4. Panaskan minyak untuk menggoreng bebola dal. Ambil sesedu besar adunan dan bentukkan menjadi bebola. Goreng sehingga kekuningan.

* jangan rebus kacang dal sehingga terlalu kering

0 comments: