Saturday, November 28, 2009

Nasi Beriani

Bahan-bahan

4 cawan beras basmathi - dicuci, direndam 2-3 jam dan ditoskan
1/2 cawan minyak sapi
3 sudub marjerin
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
7 biji bunga cengkih
1 biji bawang besar - dikisar
5 ulas bawang putih- dikisar
1 inci halia - dikisar
3 biji cili hijau - dihiris membulat
3 helai daun pandan - disiat dan disimpul
3 helai daun salam
2 sudub rempah beriani
1 cawan susu cair
5 cawan air
garam halus
secekak daun pudina

Cara-cara

1. Panaskan minyak sapi dan marjerin di dalam periuk.
2. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, daun pandan dan daun salam. Tumis sehingga wangi.
3. Masukkan pes bawang besar-bawang putih-halia dan tumis sehingga kekuningan dan naik bau.
4. Masukkan rempah beriani. Goreng sehingga garing.
5. Masukkan air, susu cair dan garam dan jerang sehingga mendidih.
6. Masukkan beras dan daun pudina. Tanak sehingga nasi masak.

0 comments: