Sunday, September 4, 2011

Beriani Ayam

Bahan-bahan

Lauk :
1 ekor ayam - dipotong kecil
1 cawan susu cair
2 sudub jus limau nipis / cuka

1/4 cawan minyak masak
6 sudub minyak sapi
4 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
2 batang kulit kayu manis
4 biji bawang besar - dicincang halus
2 helai daun salam

Pes - dikisar halus
10 biji bawang merah
3 biji lada hijau
1 inci halia
3 ulas bawang putih
secekak daun ketumbar

Serbuk masala :
1 sudub serbuk cili
2 suduk serbuk ketumbar
2 suduk serbuk kunyit
1 suduk garam masala

2 biji buah tomato - dicincang dadu
garam halus



Nasi :
4 cawan beras beriani - direndam 15 minit. Toskan.
2 sudub minyak sapi
2 helai daun salam
6 biji bunga cengkih
2 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
5 1/2 cawan air
1/2 cawan susu cair
garam halus

Cara-caranya

1. Tuang jus limau nipis / cuka ke dalam 1 cawan susu cair. Ketepikan sehingga ia memekat seperti dadih. Tuang ke atas ayam , gaul rata dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak dan minyak sapi. Tumis bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis sehingga naik bau.
3. Masukkan pes dan goreng hingga naik minyak.
4. Masukkan bawang besar cincang dan daun salam. Goreng sehingga bawang layu.
5. Masukkan serbuk masala.Masak sehingga garing.
6. Masukkan tomato , garam dan ayam beserta dengan perapannya sekali. Gaul rata dan masak sehingga ayam empuk, kuahnya agak pekat dan naik minyak.
7. Sementara menunggu kuah memekat, masak nasi dengan memanaskan 2 sudu besar minyak sapi dan tumis daun salam,bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga sehingga naik bau.
8. Tuang kedalam beras yang sudah diletakkan di dalam periuk nasi elektrik.
9. Tuang air dan susu cair. Masukkan garam dan gaul rata. Masak beras sehingga tanak.
10.Buatkan beberapa lubang pada nasi yang sudah tanak. Ambil minyak di dalam kuah beserta sedikit kuah dan tuang ke dalam lubang pada nasi. Tutup lubang dengan nasi dan tekan suis periuk nasi. Masak selama 10 minit.
11. Gembur-gemburkan nasi sebelum menghidang. Hidangkan dengan lauk ayam tadi dan acar nenas dan timun.


0 comments: